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Re: Exposure Draft of GIPS Guidance Statement on Risk 
 
 
Dear Jonathan Boersma, 
 
 
On behalf of the German Country Sponsor GAMSC, thank you for providing us with the opportunity to 
comment on the GIPS Guidance Statement on Risk. We have the following comments to the Exposure 
Draft. 
 
Question 1) Do you agree with the removal of provision 5.A.2.b, which reads “For periods 
ending on or after 1 January 2011, FIRMS MUST present, as of each annual period end: b. An 
additional three-year EX-POST risk measure for the BENCHMARK (if available and appropriate) 
and the COMPOSITE, if the FIRM determines that the three-year annualized EX-POST 
STANDARD DEVIATION is not relevant or appropriate. The PERIODICITY of the COMPOSITE 
and the BENCHMARK MUST be identical when calculating the EX-POST risk measure.”? 
 
Yes, we agree with the removal of this provision, provided that paragraph 5.B.6 remains part of the 
GIPS® standards. 
Removing provision 5.A.2.b and keeping 5.A.2.a gives a clear provision that is valid to all firms: The 
three-year annualized EX-POST STANDARD DEVIATION has to be disclosed.  
 
Above all, paragraph 5.B.6 in the chapter Presentation and Reporting — Recommendations of the 
GIPS® STANDARDS says FIRMS SHOULD present additional relevant COMPOSITE-level EX-POST 
risk measures. 
 
This recommendation focuses on the assumption that disclosing the three-year annualized ex-post 
standard deviation may not be sufficient in all cases and additional relevant EX-POST risk measures 
should be used. We strongly support this recommendation.  
 
 
Question 2) Do you agree with the new requirement to disclose whether gross or net returns 
for the composite were used in the calculation of the three-year annualized ex-post standard 
deviation? 
 
Yes, we agree with this new requirement. According to 5.A.1, firms have to disclose if composite 
returns are shown net-of-fees or gross-of-fees anyway. We strongly support the new requirement to 
include this disclosure for the standard deviation. 
 
 



Question 3) Should firms presenting gross (net) returns be required to use gross (net) returns 
in the calculation of the three-year annualized ex-post standard deviation?  
 
Yes, we strongly support the new requirement that firms must use the same returns for performance 
as for risk figures. 
 
 
Question 4) If both gross and net returns are presented, should firms be required to present 
the three-year annualized ex-post standard deviation for each type of return presented? 
 
No, we do not see the need to introduce this as a requirement.  
It should be sufficient to add the three-year annualized ex-post standard deviation either based on 
gross or net returns in case both return types are presented with clear disclosure about which returns 
are used. In our experience, the standard deviation figures for gross and net return figures do not 
differ significantly from each other. Therefore, the additional benefit of presenting both standard 
deviation figures is doubtful. 
 
 
Question 5) Do you agree that when a firm includes an additional composite and benchmark 
ex-post risk measure that the periodicity of the composite and benchmark returns must be 
identical? 
 
Yes, we support this requirement. As the measures for the composite are compared with the 
measures for the benchmark, the calculation of both measures must be based on the same 
assumptions.  
 
However, the statement “A new recommendation is proposed that firms should present additional, 
relevant ex-post risk measures for the composite and the benchmark. When an ex-post risk measure 
is calculated and presented for both the composite and the benchmark, the periodicity of the 
composite and benchmark returns must be identical.”, should not be introduced as a new 
recommendation, but instead as an extension of the existing recommendation 5.B.6. 
 
When writing “When an ex-post risk measure is calculated and presented for both the composite and 
the benchmark, the periodicity of the composite and benchmark returns must be identical.”, it is 
unclear whether ‘periodicity’ means ‘period’, which is reported (e.g., 3 years) or ‘periods used to 
calculate’ (e.g., monthly returns). We strongly support the requirement that both are kept identical. 
 
 
Question 6) Do you agree with the requirement to disclose a description of the additional risk 
measure presented and how the measure is relevant to the strategy? 
 
Yes, we agree with this requirement. A firm can decide itself which kind of measure shall be used. It 
cannot be presumed that a measure is commonly known, especially not if the disclosure of the 
measure is not commonly requested. 
 
 
Question 7) Are there additional, commonly used ex-post risk measures that provide helpful 
information to prospective clients that should be included as examples? 
 
We have some general thoughts on examples concerning additional risk information: 
 
The inherent extensions of a return data sample’s risk description beyond the first order moment 
(mean of return) and second order moment (standard deviation) is the reporting of  
 
1) higher-order moments (skewness and kurtosis) 



2) proxies of downside-related coherent risk measures (conditional VaR/expected shortfall) to 
capture asymmetric and/or tail risk information (e.g., the mean average drawdown of N sorted 
returns) 

3) term structure-related risk information (e.g., a variance ratio) 
 
Due to some caveats concerning robustness and statistical inference (keeping the latent ex-ante view 
of a prospective client in mind) of the additional information, it is recommendable to use a lower-than-
monthly periodicity of return data (daily/weekly, depending on availability). 
 
The four examples of risk figures (listed in the draft) should be classified in risk measures (ex-post 
Tracking Error, (ex-post) Maximum Drawdown) and risk-adjusted performance measures (ex-post 
Sharpe Ratio, (ex-post) Information Ratio), in order to clearly distinguish between the different 
underlying mathematical concepts..  
 
 
Question 8) Do you agree with the requirement that if a risk measure is presented that uses a 
risk-free rate, the risk-free rate used must be included in the description of the measure? 
 
Yes, we strongly support this new requirement. The usage of a risk-free rate is very important for the 
calculation of some risk figures. Due to transparency reasons, this description should be included in 
every composite description, where this risk figure is shown. As the risk-free rate is composite-specific, 
the disclosure must be part of the composite description.  
 
Question 9) Is the description of risks that could have significant influence on returns 
adequate, or are there additional risks that should be included? 
 
We see a problem with the usage of general risk descriptions, as any investment contains risk. Where 
should one start describing risks? If an investor is interested in specific composite results, he should 
have a general understanding of the inherent risks. So these additional risk specifications should only 
be used for critical and uncommon risks. It is hard to define where to start. We see the risk that these 
descriptions are used to explain general, well-known situations and reduce the focus on really risky 
areas. Consequently, we strongly recommend to focus on risks inherent to the strategy that deviate 
from the benchmark risk or are uncommon risks for particular composites. E.g. a worldwide bond 
portfolio strategy that (partially) includes currency and duration risk hedging implies a risk deviation 
from the strategic risk profile, which is associated with a common worldwide bond portfolio. Therefore, 
this (strategic) risk deviation should be explained in the composite description. 
 
 
In addition to the answers to the questions listed in the draft exposure we propose to make some 
changes in the sections “Relations with Regulatory Requirements” and “Policies and Procedures”   
 
Relations with Regulatory Requirements: 
We propose to change the following paragraph 
 
 “To claim compliance with the GIPS standards, firms must comply with all requirements and must also 
comply with all applicable laws and regulations regarding the calculation and presentation of 
performance, which includes both risk and return. Firms must determine whether any risk-related 
information required by laws or regulations should also be included in compliant presentations and any 
conflict with the requirements of the GIPS standards must be disclosed.”  
 
to 
 
“To claim compliance with the GIPS standards, firms must comply with all requirements, but they must 
first and foremost comply with all applicable laws and regulations regarding the calculation and 
presentation of performance, which includes both risk and return. If firms are obliged to offer the 



information as required by laws and regulations as the only possible information, this same information 
must be included in the compliant presentation. It is recommended that any conflict with the 
requirements of the GIPS standards should be disclosed.” 
 
Policies and Procedures: 
We propose to change the following paragraph: 
 
“Although it is expected that such regulatory required policies and procedures will be broader than 
those required by the GIPS standards, it is possible that the policies and procedures regarding the 
calculation and presentation of risk may be sufficient to satisfy the policies and procedures 
requirement of the GIPS standards.” 
 
to 
 
Although it is expected that such regulatory required policies and procedures will be broader than 
those required by the GIPS standards, it has to be accepted that these policies and procedures 
regarding the calculation and presentation of risk may be sufficient to satisfy the policies and 
procedures requirement of the GIPS standards.” 
 
These changes take into account that legal and regulatory requirements will always have a very strong 
position. 
 
Yours sincerely 
 
 
 
Signed Rudolf Siebel  Signed Harald Edele  Signed Ulf Mayer 
BVI    CFA Society Germany  DVFA 


